30,mart , 2023

  UN pozvale Iran da ne upotrebljava „preteranu silu” i traži nepristrasnu istragu smrti Mahse Amini

  Slične objave

  Podeli

  NjUJORK – Ujedinjene nacije pozvale su danas Iran da ne upotrebljava „bespotrebnu ili preteranu silu” protiv demonstranata koji se bore za ženska prava u toj zemlji.

  „Sve smo zabrinutiji zbog izveštaja o rastućem broju smrtnih slučajeva povezanih sa protestima, uključujući i žene i decu”, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik. Pozvao je na „brzu, nepristrasnu i efikasnu istragu” smrti Mahse Amini koju je ubila policija zadužena za moral u Iran,u jer navodno nije nosila hidžab pravilno, prenosi Beta. UN su takođe zatražile dod iranskih vlasti da poštuje pravo na mirne proteste.

  Bi-Bi-Si je preneo da su, prema podacima organizacije Iran hjuman rajts (IHR), iranske snage bezbednosti ubile najmanje 76 demonstranata tokom 11 dana protesta.

  IHR, sa sedištem u Norveškoj, optužila je bezbednosne snage da upotrebljava preteranu silu i pravu municiju s ciljem da uguši proteste.

  Državni mediji su saopštili da je najmanje 41 osoba poginula, uključujući nekoliko pripadnika snaga bezbednosti i za to je optužila demonstrante.
  Na stotine ljudi je uhapšeno, od kojih i 20 novinara, navodi Bi-Bi-Si. Iranski zvaničnici kažu da je privedeno više od 1.200 ljudi. Među uhapšenima je i ćerka bivšeg iranskog predsednika Akbara Hašemija Rafsanžanija, Faezeh. Direktor IHR Mahmud Amiri-Mogadam upozorio je da „postoji rizik od mučenja i lošeg postupanja prema demonstrantima” i istakao da je „upotreba prave municije međunarodni zločin”. Anti-vladine demonstracije raširile su se u više od 80 gradova i sela u Iranu, posle sahrane Mahse Amini 17. septembra, naveo je britanski medijski servis.