30,mart , 2023

  „Politika” otkriva kako izgledaju albanske baze na Kosovu – Kurti opkoljava sever i čeka signal da krene u rat

  Slične objave

  Podeli

  Jedna od baza je u selu Košutovu, gde je posle rata 1999. obučavano krilo terorističke ANA, dok u drugoj na Brankovom brdu, blizu Gazivoda, do zuba naoružani specijalci presreću lokalne Srbe.

  Nakon najnovijeg pretećeg poteza prištinske privremene vlasti, koja je otela deset hektara zemlje za izgradnju policijske baze u blizini sela Rovci, odnosno Jasenovika, na brdu Stojiće u opštini Zubin Potok, Albin Kurti juče je ponovo pomenuo mogućnost rata sa Srbijom, pojačavši tako neizvesnost i tenzije, naročito na severu pokrajine. Premijer privremenih institucija u Prištini doneo je odluku da otme parcele žitelja sela Jasenovika uz pokušaj objašnjenja da je ta zemlja „potrebna” zbog „realizacije infrastrukturnih projekata od javnog interesa”, što je skupština Kosova i potvrdila, i na sve to optužio je Srbiju da planira da izazove sukob. A taj „javni interes” i otimačina zemlje od strane Prištine u svrhu su izgradnje četvrte policijske baze koja za poslednjih više od mesec dana niče na prostoru severa pokrajine.

  Na Brankovom brdu su teške mašine, građevinska mehanizacija, dok Srbe iz ovog dela Ibarskog Kolašina koji krenu put svojih zabrana presreću specijalne maskirane jedinice policije s uperenim puškama. Baza se gradi na samo kilometar od brane Gazivode, iako su nedavno specijalci kosovske policije, prvenstveno Rosu, sagradili još jednu, nedaleko od administrativnog prelaza Kosmeta sa centralnom Srbijom, u Brnjaku. Da Priština demonstrira silu, a Kfor ćuti, pokazalo se prošle subote kada su pripadnici kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), koje Priština vidi kao „vojsku Kosova”, mimo svih dogovora i bez pristanka gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom, upali na teritoriju Zubinog Potoka, kršeći sporazum o kretanju ove formacije, postignut 2013. godine u Briselu.