8,februar , 2023

  Srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava

  Slične objave

  Podeli

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj su razmatrani situacija na Kosovu i Metohiji, održavanje Evroprajda 2022 i sajber bezbednost u energetskom sektoru.

  Sednica je počela nešto posle osam sati u Palati Srbija i završena je za nešto manje od sat vremena, a nakon toga, predsednik se obratio medijima.

  “Na sednici smo govorili i napravili analizu stanja i pozicije Srbije i Srba na Kosmetu, posebno nakon jednostranih odluka Prištine. Razgovarali smo i o proceni bezbednosne situacije u vezi sa paradom”, rekao je Vučić.

  Naveo je da se razgovaralo o energetskoj krizi i bezbednost, što je od presudnog značaja za predstojeći priod jeseni i zime.

  Dodao je da nije bilo reči o sajber bezbednosti, zbog “nedostatka materijala”, pa će se o tome razgovarati, kaže, naredne sedmice.

  Sastanku su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Bezbednosne informativne agencije Bratislav Gašić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i direktor kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković.
  „Srbija postala kolateralna šteta sukoba velikih”

  Vučić je naglasio da je Srbija kada je reč o KiM, postala kolateralna šteta sukoba velikih i njihovog, kako je rekao, neprincipijelnog ponašanja u prošlosti. “Putin je, kažu sa Zapada, podigao zavesu i sada traže da se Srbija izjasno sa koje je strane – tamo gde ekonomija nestaje ili sa njihove gde je prosperitetet”, dodaje Vučić.

  Naglasio je da je Miroslava Lajčaka, i savetnicike za spoljnu i bezbednosnu politiku Francuske i Nemačke, Emanuela Bona i Jensa Pletnera, upozorio na to da su od 19. ili 20. septembra 2021 niču nelegalne baze kosovske policije na severu Kosova.

  “Privatna firma iz Prištine na severu kod Zubninog Potoka uzurpirila je privatne parcele Srbija. Banditizam i i divljaštvo Prištine nema kraja. Regionalnu policiju na severu ne obaveštavaju, gradonačelnike četiri opštine ne konsultuju, objavljuju da patroliraju Gazivodama koje su većinom u opštini Zubin Potok”, kaže Vučić, prenosi RTS.
  „Uz svu propagandu Priština nije pronašla nikog za zamenu tablica”

  Predsednik Vučić je prilikom obraćanja medijima rekao da se do danas u osam sati ujutru samo dvoje prijavilo za promenu tablica na KS oznake – jedna osoba je sa severa KiM, a druga sa juga.

  „Uz svu propagandu nikoga nisu uspeli da pronađu. Srpski narod želi poštovanje međunarodnog prava”.
  Banatski dvor je pun, ko bude štedeo taj će i zaraditi

  Predsednik je ponovio da nas čeka teška zima i da će država izaći sa predlogom za smanjenje potrošnje struje. Gasa, prema njegovim rečima i dovoljno i skladište u Banatskom dvoru je puno.

  „Izaći ćemo sa predlogom za smanjenje potrošnje struje. Ako štediš, zaradiš novac. Idemo mesec na mesec iz prethodne godine da merimo potrošnju”, rekao je Vučić.

  „Predlog je da svi oni koji smanje potrošnju između pet i 20 odsto dobiju popust od dodatnih 10 odsto na račun. Tražiću da taj popust bude dodatnih 15 odsto. Onima koji smanje između 20 i 30 odsto, mi ćemo dati još 20 odsto popusta”, rekao je predsednik.
  Stopa nezaposlenosti 8,9 odsto – najniža u istoriji

  Stopa nezaposlenosti u našoj zemlji iznosi 8,9 odsto što je, kako je istakao, najniža stopa nezaposlenosti u istoriji Srbije.

  Stopa zaposlenosti u drugom kvartalu je veoma visoka i da iznosi 50,9 odsto.

  „Stopa nezaposlenosti je 8,9 odsto, to je najniža stopa nezaposlenosti uz metodologiju koja nam ne odgovara po tom pitanju jer nam ne računaju sezonske radnike kao zaposlene. Bez obzira na to, ovo je najmanja stopa nezaposlenosti u Srbiji u njenom savremenom periodu, što će reći u njenoj istoriji”, kazao je Vučić.

  Predsednik dodaje da je u periodu od januara do avgusta 2022. godine priliv stranih direktnih investicija iznosio dve milijarde 666,3 miliona evra dodajući da je zabeležen čak i mali rast u odnosu na rekordnu 2021. godinu kada je bilo dve milijarde 634 miliona.

  Najveća ulaganja su, prenosi Tanjug, iz Kine, Japana, Nemačke, Francuske.