8,februar , 2023

  Sud u Prištini osudio Svetomira Bačevića na pet godina zatvora

  Slične objave

  Podeli

  Osnovni sud u Prištini doneo je prvostepenu presudu za Svetomira Bačevića iz Belog Polja kod Peći, osudivši ga na pet godina zatvora za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Kosova i Metohije 1998. godine.

  On je u presudi proglašen krivim zbog učešća u otmici i maltretiranju Hatidže Kadriju, 1998. godine u Belom Polju, a po prijavi Samija Čekua, navodi RTS.

  Branilac Svetomira Bačevića, advokat Dejan Vasić rekao je da se radi o još jednoj od presuda bez osnova.

  “I pored toga što je oštećena Hatidže Kadriju pred sudskim većem rekla da Svetomir Bačević nije lice koje ju je uzelo od kuće, i da tog čoveka uopšte ne poznaje, nakon ove osuđuće presude stvarno nemam ništa više, što bi mogao da kažem za suđenje Srbima po optužbama za ratne zločine na Kosovu”, rekao je Vasić za RTS.

  Bačević je raseljena osoba i živi u Gornjem Milanovcu.

  On je u decembru 2020. godine otišao iz Belog Polja u Peć kako bi izvadio lična dokumenta, a uhapšen je u zgradi opštine i priveden u policijsku stanicu.

  Nakon obavljenog informativnog razgovora prebačen je u Prištinu u pritvor, pod izgovorom da je odgovoran za navodni ratni zločin.

  Advokat Vasić je najavio žalbu višoj sudskoj instanci.
  Kancelarija za KiM: Skandalozna odluka suda

  Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog današnje presude Osnovnog suda u Prištini kojom je Svetomir Bačević, iz Belog Polja kod Peći, osuđen na pet godina zatvora, za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva i saopštila da će pružiti svu moguću pomoć Bačeviću.

  Bačević je osuđen zbog navodnog kidnapovanja komšinice, iako je oštećena strana izjavila da Bačevića ne poznaje i da on nije osoba koja ju je odvela iz kuće, saopštila je Kancelarija za KiM.

  Kancelarija za KiM navodi da je odluka suda skandalozna, jer krivica Bačevića nije dokazana. “Ukoliko međunarodna zajednica dopusti ovakve presude, jasno je da će u tom slučaju, bilo ko od Srba koji se bude našao na optuženičkoj klupi za navodno i od strane svedoka negirano krivično delo, već unapred biti osuđen”, saopštila je Kancelarija za KiM.

  U saopštenju se podseća da je samo pre nekoliko dana na osam meseci zatvora osuđen Nikola Nedeljković, mladić koji je želeo da sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji obeleži Vidovdan i ponese srpsku zastavu.

  “U svakom normalnom društvu to bi bio odraz patriotizma, ali u Kurtijevoj „demokratskoj“ nazovi državi, okarkterisano je kao krivično delo”, navodi Kancelarija za KiM i dodaje da su “sve presude izrečene pripadnicima srpskog naroda u pokrajini, očigledno refleks dnevnopolitičkih dešavanja na Kosovu i Metohiji i patološke mržnje prištinskih političara prema Srbima”.

  “Prištinsko pravosuđe nije se, po našem uverenju, pokazalo dovoljno nepristrasnim i kompetentnim da sudi i presuđuje. Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu moguću podršku i pravnu pomoć Svetomiru Bačeviću, kao što smo i do sada u ovakvim i sličnim prilikama to činili, angažujući ugledne advokate odbrane, a ovim povodom obratićemo se i nadležnim međunarodnim organizacijama”, navodi Kancelarija za KiM.