8,februar , 2023

  Trka „bogatih i uspešnih” završena u pritvoru moskovske policije

  Slične objave

  Podeli

  Policija sprečila održavanje defilea više od 200 skupih automobila, čiji su vlasnici, mahom oni koji posluju s kriptovalutama, nameravali da prođu centrom MoskveVlasnici skupih automobila u nedelju su, umesto na trci kroz Moskvu, završili u pritvoru, a njihovi sportski automobili su zaplenjeni, nalaze se na posebnom parkingu i proveravaju se. Oni su planirali da na svoje „ljubimce”: „ferarije”, „lambordžinije”, „poršee”, „bentlije”, „rols-rojseve”, „mercedese”, „ševrolete” i druge „sportske zveri” zalepe nalepnice „bogati i uspešni” i tako prođu centrom Moskve. Policija nije odobrila ovaj defile, jer događaj nije dogovoren s vlastima „na zakonom propisan način”, a pogotovo što trke automobila nisu dozvoljene u centru Moskve.

  Učesnici su upozoreni da trka neće biti dozvoljena, ali su se oni i dalje pripremali. U subotu uveče prolazili su gradom i na društvenim mrežama objavljivali video-klipove svojih automobila. Organizator trke za vlasnike sportskih i ekskluzivnih automobila Aleksej Hitrov, biznismen i stručnjak za blokčejn i kriptovalute, prikupljao je novac za ulaznice, a učešće je koštalo od 36.000 do 270.000 rubalja (600 do 4.500 evra). Ali to je najmanji problem, kako kažu, njihovi bogati vlasnici. Za nedeljnu trku bilo je prijavljeno više od 200 učesnika, a u subotu uveče su održane zabave posvećene predstojećoj trci.

  Hitrov na društvenim mrežama ima oko 300.000 pratilaca. Prvi klupski miting najavio je pre mesec dana, pozvao je na „zatvorenu žurku, VIP zabavu po principu ključ u bravu, korisno umrežavanje” i tako dalje. Lokacija nije navedena, ali je najavljena „pogodna ruta” od 150 kilometara. I on je priveden, a na „Instagramu” je napisao da je prvo mislio da je reč o šali i da ne razume zbog čega je trka zabranjena. Naveo je da je svima pomagao da sve bude u redu.

  Prvi video-snimci policijske akcije pojavili su se u nedelju ujutru, pre početka planirane trke, kada su se neki od učesnika okupili da ćaskaju i fotografišu se. Policija je stigla, automobili su zaplenjeni i, kako je saopšteno, biće provereno da li imaju nedozvoljene prepravke, a vlasnici su privedeni. Protiv nekih od njih biće pokrenut prekršajni postupak, jer su se suprotstavljali privođenju i ometali službena lica u vršenju dužnosti. Vlasnici ovih automobila su mladi biznismeni i kriptoinvestitori, ali, kako prenose ruski mediji, na društvenim mrežama su objave o ovom događaju, uz fotografije i snimke svojih preskupih automobila, postavljali i vlasnici lanaca kozmetičkih salona, nargila barova, članovi Kluba preduzetnika Sankt Peterburga i mnogi drugi. Policija od nedelje proverava njihovo poslovanje i da li neki od njih primaju novac na crno i možda ne plaćaju porez.

  Među privedenima je i bivši gradonačelnik Arhangelska Aleksandar Donski, koji je na društvenim mrežama napisao da je čekao taksi u Moskva sitiju da bi otišao na pravoslavnu izložbu, uz napomenu da ne zna ni da vozi automobil. Međutim, predstavnici medija prepoznali su na parkingu njegov automobil i podsetili da je, nasuprot tvrdnji da ne zna da vozi automobil, 2017. godine, vozeći crveni „ferari” kroz utovarni prostor, „uleteo” u zgradu moskovskog tržnog centra „Vesna” i velikom brzinom vozio hodnicima. Obezbeđenje je uspelo da ga privede nakon 20 minuta. Donski je tada rekao da je samo želeo da organizuje „zabavan nastup”.

  Kako je naveo telegram kanal „shot”, među zaplenjenim automobilima je i sportski automobil kriptopreduzetnika Aleksandra Vajsa, s nalepnicom „Hvala kriptu za ’meklaren’”. A zaraditi novac na kriptovaluti i kupiti „lambordžini” jeste dugogodišnji „standard” u ovom okruženju, bilo gde na svetu. Posle policijske akcije brat blizanac organizatora Alekseja Hitrova, Sergej, takođe kriptostručnjak, napisao je da namerava da u bliskoj budućnosti napusti Rusiju. Neki drugi učesnici pisali su da će razmisliti o tome gde da prebace kapital. Mediji pišu da među privedenima ima i onih koji su čak iznajmili skupe automobile samo da bi ušli u ovu zajednicu.

  Kako će se cela priča završiti, tek će se videti. Jedan od političkih analitičara smatra da je ovo tek upozorenje države onima koji posluju na crno. S obzirom na to da je kriptovaluta veoma zgodna za rusku državu u uslovima sankcija, može se ispostaviti da će tržište kriptovaluta možda biti monopolizovano, tako da ga mogu koristiti samo provereni korisnici.