8,februar , 2023

  Srbija u Brisel došla spremna da pregovara, Priština nije

  Slične objave

  Podeli

  Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da je Srbija napravila veliku stvar što je došla u Brisel spremna da pregovara i što je uradila svoj domaći zadatak, dodajući da misli da prištinska strana nije bila spremna za konkretan razgovor.

  „Mislim da je srpska strana pokušala da bude fleksibilna, da pronađe rešenja, a razgovor (sa Vučićem) to mi je i potvrdio”, rekao je Hil sinoć u intervjuu za N1 na pitanje da prokomentariše sastanak koji je imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji na KiM, preneo je Tanjug.

  Dodao je da je „očigledno” da rezultati pregovora u Briselu predstavljaju razočaranje, ali je izrazio nadu da će se proces nastaviti, na šta, kako navodi, ukazuje i dolazak predstavnika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara u region.

  Upitan šta je „pošlo naopako” prilikom poslednjeg susreta Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu, rekao je da je srpska strana „bila na svom mestu, znala je o čemu treba da razgovara, znala je šta je važno”.

  „Ali mislim da druga strana, nažalost, nije bila spremna za konkretan razgovor”, kazao je ambasador.

  Za rešavanje ovih problema, kako je rekao Hil, neophodno je da razgovarate o konkretnim stvarima, ali te stvari takođe morate staviti u širi kontekst, a širi kontekst je pitanje srpske zajednice i načina na koji će ona živeti u budućnosti.

  „To je za mene ključno, srpska zajednica na Kosovu se mora osećati kao kod kuće i biti bezbedna. Zato se ulažu određeni napori da se o tome razgovara, a mislim da će se tako i nastaviti”, rekao je.

  Hil je izrazio nadu da će se krenuti u rešavanje širih i važnijih problema za budućnost Kosova, a naročito srpske zajednice, kao i da će se postići rešenje za „veoma opasne hitne probleme”.

  Podsećajući da je bio angažovan i tokom pregovora u Rambujeu, Hil je naveo da je „prosto neverovatno” da je posle 23 godine naišao na mnogo sličnih problema kada se vratio u region.

  Na pitanje da li misli da bi ljudi na severu živeli bolje da imaju zajednicu srpskih opština, kaže da je čvrsto ubeđen da se budućnost srpske zajednice može osigurati stvaranjem neke vrste mehanizma, kao i da u ostatku Evrope postoje različiti modeli za to.

  „Tako da mislim da bi trebalo smisliti neku vrstu zajedničkog aranžmana za srpsku zajednicu, nešto što će odgovarati svima”, rekao je.

  Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića da je Kurti tražio da se opet pregovara o svemu, izrazio je nadu da Kurti nije tako mislio.

  „Mislim da želi sve da vidi i sve da razume, kao i da se upozna s detaljima. Iskreno se nadam da je mislio nešto nalik tome, a ne da je imao na umu, kako vi to kažete, ponovno pregovaranje o svemu. Jer, opet, pregovori znače dogovor obeju strana, a ne samo jedne”, rekao je.

  Upitan da prokomentariše posetu ministra Aleksandra Vulina Moskvi, Hil je rekao da on to ne razume i da je to prilično zbunjujuće.

  „Ja ne razumem šta je on tamo pokušavao da postigne. A, iskreno, možda ni on ne razume”, kazao je ambasador Hil, kako prenosi N1.