8,februar , 2023

  Odbornici sa severa KiM: Ako ne bude kompromisa napuštamo sve kosovske institucije

  Slične objave

  Podeli

  U deklaraciji usvojenoj na zajedničkoj sednici u Zvečanu izražena podrška predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje.

  ZVEČAN – Odbornici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije pružili su danas u deklaraciji usvojenoj na zajedničkoj sednici u Zvečanu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, u skladu sa interesima građana srpske nacionalnosti, uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

  U dokumentu odbornici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok zahtevaju se da se najhitnije i bez ikakvih odlaganja formira Zajednica srpskih opština, onako kako je definisana sporazumima u Briselu jer je to, kako se ističe, potreba srpskog naroda kako bi se kroz nju zaštitila naša kolektivna prava i podsećaju se da je prošlo skoro 10 godina i da srpski narod ne prihvata bilo kakvo odlaganje ovog procesa čiji je garant Evropska unija.

  Odbornici su najavili da će u slučaju da ne dođe do kompromisnog rešenja, kao srpski politički predstavnici zajedno sa svim sunarodnicima započeti proces napuštanja svih kosovskih institucija na svim nivoima, počev od centralnih i lokalnih institucija, pa do suda, tužilaštva, policije i svih ostalih institucija čime se totalno razgrađuje Briselski proces.

  U deklaraciji koju je pročitao predsednik Skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević pozivaju se Kfor i ostale međunarodne institucije da u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova osiguraju mir i bezbednost za sve građane i „ne dozvole da budu instrument u rukama Prištine koja nastoji da nasilje koristi kao sredstvo političke borbe za rešavanje otvorenih pitanja”.

  Ističe se da „glavni izvor nestabilnosti na severu dolazi iz pravca Prištine, a jedan od njih je i dolazak specijalnih policijskih jedinica u koje srpski narod nema poverenje”.

  „Pozivamo komandu misije KFOR da spreči dolazak do zuba naoružanih specijalnih jedinica kosovske policije iz Prištine u mirne srpske opštine, a međunarodnu zajednicu da urazumi Prištinu kako bi se povukle jednostrane i antisrpske mere”, poručili su odbornici u deklaraciji.

  Oni su pozvali građane da „ne upadnu u zamku jednostranih odluka i primamljivih ponuda Aljbina Kurtija po pitanju registarskih tablica i ličnih dokumenata” jer to nije u skladu sa dogovorom u Briselu, i naveli da „Priština to koristi kao početak konačnog obračuna sa srpskim narodom i Srbijom na ovim prostorima”.

  „Mi, politički predstavnici ćemo kao i do sada uvek biti ispred svog naroda i boriti se za mir i njihova prava na život dostojan čoveka. Uveravamo građane da smo od našeg predsednika Aleksandra Vučića dobili jasne i čvrste garancije da se neće dozvoliti progon i pogrom našeg naroda, i da srpski narod neće biti sam u ovim teškim i izazovnim vremenima”, naveli su odbornici opština sa severa KiM u deklaraciji.

  Istakli su da su opredeljeni za mir i dijalog, za kompromisna i dugoročna rešenja, ali su ukazali na to da je za dijalog potrebno da i druga strana uvaži interese srpskog naroda i poštuje preuzete obaveze.

  U deklaraciji se navodi i da je na sednici razmatrana političko-bezbednosna situacija „pre svega u odnosu na jednostrane poteze centralnih vlasti iz Prištine kojima se ugrožavaju osnovna ljudska i politička prava srpskog naroda, permanentno krši Briselski sporazum, onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština, krše svi postignuti sporazumi”.

  Tim potezima se, takođe, ugrožava mir i spokojstvo građana institucionalnim nasiljem, montiranim istragama i sudskim procesima, konstantnim upadima do zuba naoružanih specijalnih jedinica Prištine, prebijanjem i ranjavanjem građana srpske nacionalnosti zabranom glasanja i izjašnjavanja na referendumu, onemogućavanjem pružanja zdravstvene nege oduzimanjem lekova, zaplenom sanitetskih vozila, sprečavanjem procesa vakcinacije građana, onemogućavanjem slobode kretanje uništavanjem seoskih puteva, namerom oduzimanja ličnih dokumenata, sprečavanjem sportskih događaja i manifestacija, a svesni da je pitanje registarskih tablica i ulazno/izlaznog dokumenta samo početak jačeg pritiska na srpski narod sa ciljem proterivanja Srba sa ovih prostora, navodi se u deklaraciji, prenosi Tanjug.