8,februar , 2023

  Kfor neće dozvoliti barikade na severu Kosova

  Slične objave

  Podeli

  Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari pozvao je danas „sve strane da se uzdrže od jednostranih akcija” i upozorio da će međunarodna misija u slučaju nereda na severu Kosova postupati u skladu sa svojim mandatom i da neće dozvoliti barikade na putevima koje, kako je naveo, onemogućavaju slobodu kretanja.

  „Ako se naprave barikade to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor onda ćemo doći do trenutka kada će Kfor morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja”, rekao je Kajari u intervjuu za objavljenom na RTK Online, prenosi agencija Tanjug.

  Komandant Kfora je ocenio da se bezbednosna situacija u severnom delu smirila posle nedavnih događaja i izrazio očekivanje da će pregovori koji su u toku rezultirati dogovorom.

  Kajari je priznao da je Kfor osnažio svoje prisustvo na severu zemlje i potvrdio da su uspostavljene osmatračnice i tehnički kontrolni punktovi i da su pojačane patrole „u celom regionu”.

  „Ove mere se preduzimaju kako bismo bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po svom mandatu”, rekao je Kajari.

  On je naveo da su Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN Kforu dodeljana „dva glavna zadatka”.

  „Očuvati red i sigurno okruženje na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane”, podsetio je Kajari i zamolio i da se o svemu pregovara kako bi se postigao politički dogovor.