7,decembar , 2022

  Srbija ima strašan argument za zločin na Petrovačkoj cesti

  Slične objave

  Podeli

  ZAGREB – Hrvatski advokat Ante Nobilo kaže da na osnovu zakona o univerzalnoj jurisdikciji Srbija ima nadležnost za podizanje optužnica protiv hrvatskih pilota, da Hrvatska teško zbog toga može da prigovara Srbiji jer i sama u svom krivičnom zakonu ima univerzalnu jurisdikciju, ali i da, kako ističe, zvanični Beograd ima „strašan argument”, jer ovaj zločin niko nije istražio 27 godina.

  Nobilo kaže da je nedopustivo i neodgovorno govoriti da je ovde reč o političkim optužnicama i ističe da Hrvatska ne može da preti Srbiji vetom na članstvo u EU zbog toga što je kao kandidat pokrenula postupak za zločin koji se evidentno dogodio.

  „ Kad se to tako otvoreno govori, mislim da se pravi šteta Hrvatske. Ne sme se zloupotrebljavati pravo u političke svrhe. To je temelj funkcionisanja pravne države”, rekao je Nobilo, prenosi Tanjug.

  Nobilo je rekao da je jedini način da Hrvatska pomogne svojim pilotima da se uključi u proces.

  „Dakle, treba spremiti klasičnu advokatsku odbranu u Hrvatskoj, povezati se s kolegama u Beogradu, tamo angažovati advokate. Država treba da snositi taj trošak i obezbedi najbolju moguću odbranu pilotima. To je pomoć pilotima, a ove floskule neka se pogledaju u ogledalo i neka pogledaju u istoriju – to neće pomoći našim pilotima u tom postupku”, rekao je Nobilo.

  Hrvatska, kaže, može da oceni kao nekorektno što Srbija u odnosu na Hrvatsku koristi univerzalnu jurisdikciju.

  „Ali Srbija ima strašan argument, da 27 godina niko nije istražio ovaj zločin i utvrdio činjenice, pa ako ima elemenata i procesuiranja. Ne samo to, na zahteve bosanskog tužilaštva, na čijoj teritoriji se sve dogodilo, Hrvatska nije odgovarala. Teško možemo prigovarati Srbima za univerzalnu jurisdikciju, kad 27 godina nismo reagovali”, rekao je Nobilo.

  Napomenuo je da se o optužnici Srbije još ništa ne zna i dodao da se tek kada ona bude pročitana može videti za šta tačno Beograd tereti hrvatske pilote.

  „Problem je što svi političari znaju da je politička optužnica, da je neosnovana, da nema dokaza, ali niko nema saznanja o njoj, nismo je primili ni videli. Mislim da se celoj priči u Hrvatskoj prišlo s pogrešne strane”, kaže Nobilo.

  Mora se, ističe, definisati o čemu se radi.

  „A radi se o krivično-pravnom postupku pa, ako je takav, makar imao snažne političke implikacije, moramo instrumentima krivičnog postupka tretirati taj slučaj”, jasan je Nobilo.

  Upitnim je ocenio izjavu da će se pomoći pilotima.

  „Ako politika kaže da će pomoći pilotima, meni je to upitno, oni mogu pomoći samo metodama krivičnog postupka. Ako ne priznate taj postupak, onda Hrvatska ni direktno ni indirektno ne želi da se umeša u taj postupak i pomogne pilotima”, naveo je Nobilo.

  Smatra da hrvatskim pilotima treba pomoći i pojašnjava da, ako postoje dokazi da oni nisu počinili zločin, neko mora otići u arhive, napraviti istragu, saslušati ljude koji su radili u vazduhoplovnim bazama. Istovremeno, ako se dogodi presuda hrvatskim pilotima u Srbiji, to će biti velika ljaga na Hrvatsku.