8,februar , 2023

  Počinje izgradnja ski-centra na Manjači

  Slične objave

  Podeli

  Realizaciju ovog projekata problematizuju Bošnjaci tvrdeći da namera vlasti Srpske nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i pozivaju Kristijana Šmita da spreči najavljenu izgradnju

  Sarajevo – Dugo najavljivana izgradnja ski-centra na Manjači nadomak Banjaluke nije više samo ideja o kojoj se priča, a nije ni „predizborni trik” kako je u ovom trenutku vide neki pojedinci. Pre nekoliko dana je na Manjači, u prisustvu brojnih zvaničnika Republike Srpske, predstavljen master plan izgradnje i strategije razvoja budućeg ski-centra, zajedničkog projekta Vlade Srpske i Olimpijskog centra „Jahorina”, čija vrednost prevazilazi 26 miliona evra (bez PDV-a). Tom prilikom rečeno je da će izgradnja ski-centra znatno doprineti razvoju turističke ponude Banjaluke i cele regije.

  „Neće ovo biti samo ski-centar, nego kvalitetna turistička destinacija. Vlada Republike Srpske stoji iza ovog projekta i dala je saglasnost Olimpijskom centru ’Jahorina’ da krene u realizaciju”, rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. On je napomenuo da je to Manjača zaslužila jer je, kako je kaže, dugo bila potisnuta u bivšem režimu i gotovo iseljena.

  „Želimo da joj na ovaj način vratimo život i dušu i damo joj značaj koji zaslužuje”, poručio je Dodik sa Manjače čiji žitelji znatiželjno pogledaju prema brdima na kojima će, kako se procenjuje, u naredne tri godine biti izgrađene najmodernije ski-staze i brojni drugi sadržaji koji se ni po čemu neće razlikovati od onih koje imaju najpoznatija svetska skijališta.

  Na odluku zvaničnih institucija Srpske stigle su negativne reakcije iz političkog Sarajeva i to pre nego što je i predstavljen plan izgradnje ski-centra na čuvenoj planini. Realizaciju i ovog, kao i nekih ranijih projekata, problematizuju Bošnjaci, koji tvrde da namera vlasti Srpske nije u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i omiljenog im (ne)legitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita koga pozivaju da odmah reaguje i spreči najavljenu izgradnju.

  „Jasno je da su odluke Vlade RS za Manjaču, kao i ranije odluke za Igrišta kod Vlasenice i Han Pijeska, pravno ništave. Do sada nije reagovao visoki predstavnik, a da li će reagovati, to ćemo videti”, izjavio je za sarajevske medije Muharem Cero, stručnjak za državnu imovinu.

  I Denis Bećirović, delegat u Domu naroda i kandidat opozicije u FBiH za bošnjačkog člana Predsedništva BiH, poziva u pomoć Šmita da, kako kaže, „spreči krčmljenje državne imovine”, to jest zemljišta na Manjači koje je, prema njegovom ubeđenju i uverenju, „u vlasništvu BiH”. Pozvao je i Pravobranilaštvo BiH da „procesuira one koji krše državne propise i uzurpiraju državnu imovinu BiH”.

  Na izjave Bećirovića, koji tvrdi da RS navodno „prisvaja državnu imovinu”, srpski član Predsedništva BiH odgovorio je da je „Republika Srpska suverena” i da se izgradnja ski-centra ni na koji način ne može zaustaviti. „To je imovina Srpske i ona suvereno upravlja tim zemljištem, što znači da odlučujemo o eksploataciji zemljišta i šuma”, rekao je Dodik.

  Tokom predstavljanja plana izgradnje budućeg ski-centra, površine 75.000 metara kvadratnih, direktor Olimpijskog centra „Jahorina” Dejan Ljevnaić napomenuo je da realizacija tog projekta podrazumeva izgradnju, između ostalog, jedne šestosedne žičare kapaciteta 3.000 skijaša, dve staze, najmoderniji sistem osnežavanja koji će garantovati minimum 120 dana skijanja.

  „Zaposlićemo sigurno više od 100 ljudi u okviru centra, a indirektno ćemo zaposliti i otvoriti oko 2.000 novih radnih mesta”, kazao je Ljevnaić i dodao da je „cilj da ski-centar živi svih 365 dana u godini”.