7,decembar , 2022

  Atina optužuje Ankaru za prebacivanje migranata

  Slične objave

  Podeli

  Grčkom kruži snimak na kojem turski stražari primoravaju izbeglice da pređu preko granice, a dok ne uspeju snabdevaju ih hranom i pune im mobilne telefone

  Atina – Turska ponovo pokušava da instrumentalizuje migrante i moguće je da izazove pogranični problem, kažu u Atini reagujući na povećani priliv migranata sa turske obale. Samo u poslednja dva dana na Kitiru su pristigla tri čamca sa 237 migranata dok je ukupan broj ilegalnih migranata koji dolaze iz Turske u ovoj godini porastao za 113 odsto u odnosu na lane.

  Poslednjih dana ponovo bura na grčkoj političkoj sceni posle incidenta na Evrosu kada je 38 migranata, 35 Sirijaca i tri Palestinca, među kojima i sedmoro dece, primoravano da iz Turske uđu na grčku teritoriju. Ceo incident trajao je nekoliko dana tokom kojih su migranti, koji su rekom, koja je prirodna granica između dve zemlje, sa turske strane stigli do granice sa Turskom. Ostali su locirani na malim rečnim ostrvima na Evrosu podeljeni u tri manje grupe i po rečima migranata (video-snimak je emitovan na ovdašnjim TV kanalima), turska straža ih je primoravala da pređu na grčku teritoriju. Kako u nekoliko navrata, a to je trajalo nekoliko dana, nisu mogli da nađu odgovarajući prelaz jer je duž granice sa grčke strane podignuta visoka ograda, između neuspelih pokušaja prebacivanja, Turci su ih snabdevali hranom i punili im mobilne telefone. Kada je grupa konačno primećena na, kako se ispostavilo već grčkoj teritoriji, pružena im je pomoć i bezbedno su prebačeni, a jedno dete je umrlo na turskom delu obale od ujeda škorpije.

  Ministar za migraciju, Notis Mitarakis, koji je bio na licu mesta saopštio je da su migranti bili uhapšeni na teritoriji Turske, da im nije dato pravo da po međunarodnim propisima traže zaštitu već ih je turska policija odmah transportovala na obalu Evrosa i primorala da na svaki način uđu u Grčku.

  Ministar Mitarakis podseća da svakodnevno pogranične službe na Evrosu sprečavaju ulazak oko hiljadu migranata i da Turci ostrvca na Evrosu koriste kao novi način instrumentalizovanja migranata jer više ne mogu da ih lako prebacuju sa turske na grčku teritoriju gde je duž granice podignuta visoka ograda. Međutim, turska strana koristi taktiku tako što odmah o situaciji sa migrantima obaveštava evropske institucije, nevladine organizacije, pokreće se ceo lanac i onda se od Grčke traži da prihvati nelegalne „putnike”.

  Situaciju je ispolitizovala grčka opozicija koja postavlja pitanje odgovornosti za smrt deteta, iako se to odigralo na turskoj strani, izražava sumnju u poštovanje ljudskih prava, u kompletnu migracionu politiku Micotakisove vlade i sposobnosti adekvatne zaštite granica. U tome se slažu i PASOK–KINAL i Siriza i zahtevaju da se o celom slučaju raspravlja i u parlamentu. Ministar Mitarakis podvlači da se grčke granice dobro čuvaju, ali da je Turska izmenila svoju taktiku u Egeju i više ne koristi stare poznate kanale i moreuze koje dobro čuva obalska straža već angažuje velike brodove koje navodno upućuje u Italiju.