30,mart , 2023

  Nedostaje 1,2 miliona radnika u turizmu

  Slične objave

  Podeli

  Predviđa se da će putničke agencije biti najteže pogođene sa 30 odsto radnika manje gotovo jedno od tri slobodna radna mesta je nepopunjeno

  Oporavak sektora putovanja i turizma mogao bi biti ozbiljno ugrožen ukoliko se 1,2 miliona radnih mesta širom Evropske unije što pre ne popuni, upozorila je Evropska komisija za putovanja. U najnovijoj analizi sektora oni upozoravaju na ogroman nedostatak radne snage tokom letnjih meseci, te su pozvali na hitno rešavanje ovog problema.

  Turizam je tokom 2020. godine, kada je pandemija bila na vrhuncu, izgubio gotovo 1,7 miliona radnih mesta. Prošle godine kada se situacija stabilizovala, a putnicima se vratila želja za putovanjima, sektor se oporavio za oko 30 odsto, a vratilo se 571.000 radnika na iste poslove. Ove godine predviđamo dalji oporavak i rast turizma, pa čak i povećanje u odnosu na period pre pandemije, navodi se u saopštenju ETC-a. Kako je izjavila Julija Simpson, predsednica i izvršna direktorka ove organizacije, Evropa je pokazala jedan od najjačih oporavka turističkog sektora. Međutim, veliki broj radnih mesta je i dalje prazan. Predviđa se da će putničke agencije biti najteže pogođene sa 30 odsto radnika manje (gotovo jedno od tri slobodna radna mesta je nepopunjeno).

  – Problema ima i u avio-prevozu i smeštaju, gde je od pet radnih mesta jedno nepopunjeno, što je manjak osoblja za oko 20 odsto – navodi se u izveštaju. Zbog svih ovih problema, ETC i Svetska organizacija za turizam i putovanja ponudili su šest mera koje vlade i privatni sektor mogu primeniti za rešavanje ovog hitnog problema:

  – Neophodno je olakšati mobilnost radne snage unutar zemalja i preko granica i ojačati saradnju na svim nivoima. Zatim omogućiti fleksibilan rad na daljinu gde je to moguće i osigurati pristojan rad i mreže socijalne sigurnosti. Potrebno je nuditi poslove koji su sigurni i produktivni kako bi se privukli novi talenti i mlađa radna snaga. I na kraju trebalo bi ponuditi i obuke kako bi imali spremnu radnu snagu, navodi se u ovim preporukama. ETC savetuje i usvajanje inovativnih tehnoloških i digitalnih rešenja za poboljšanje svakodnevnog poslovanja.

  – Evropa, kao vodeća i najkonkurentnija turistička destinacija na svetu, predana je tome da postane najodrživija. Ali cilj dvostruke tranzicije (zeleno i digitalno), postići ćemo samo ako uspemo da privučemo i zadržimo talente u ovom sektoru. Ovo je jedan od najvećih izazova za nas i zahteva koordinirana i zajednička rešenja – rekao je Luis Araujo, predsednik ETC-a.