7,decembar , 2022

  Nišvilova nagrada „Car Konstantin“ za doprinos džezu legendarnom sastavu Yellowjackets

  Slične objave

  Podeli

  Legendarni američki jazz i fusion sastav Yellowjackets, koji iza sebe ima 44 godine rada, 25 albuma, dve Grammy nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici, dobitnik je Nišvilove nagrade “Car Konstantin” za doprinos džezu.

  Sastav čine pijanista i klavijaturista Russell Ferrante, koji je inače i član prve postave, saksofonista Bob Mitzer, Bubnjar Will Kennedy, i basista iz Australije Dane Alderson.

  Jezgro sastava Yellowjackets okupljeno je 1977. godine.

  O izboru imena Russell Ferante je rekao: „Ako tu očekujete nešto intrigantno ili smisleno-verovatno ćete biti razočarani. Jimmy (Haslip, bas gitarista, prim. aut.) doneo je hrpu predloga- uglavnom katastrofalnih- i od svih ponuđenih imena odabrali smo „Yellowjackets“ (Žute jakne) jer se činilo da asocira na nešto živahno i energično, odnosno na nešto sa žaokom. Jednom kada odaberete ime, nekako zaglavite sa tim i evo nas toliko godina kasnije- mi smo matori muškarci koji sviraju u bendu tog imena“.

  Iako su Yellowjackets krenuli kao tipičan fjužn, ili džez rok bend- prvu Grammy nagradu dobili su za najbolji ritam i bluz instrumental, vremenom, i uz uticaj svih onih koji su prošli kroz bend, njihova muzika dobijala je nove dimenzije.

  Grupa danas funkcioniše kako u domenu zvuka po kojem su odmah po osnivanju postali poznati, tako i u kompleksnijem džez izrazu „u užem smislu reči“.

  Između ostalog, Yellowjacketsi su sa dve numere učestvovali i u soundtracku za film „Zvezdane staze 4“ iz 1986. godine.