8,februar , 2023

  Srbija je dugogodišnji blizak partner NATO

  Slične objave

  Podeli

  PODGORICA – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da je Severnoatlantska alijansa dugogodišnji i blizak partner sa Srbijom, rekavši da se partnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnoj saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

  „Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srpskim kolegama koje imaju moj zamenik pomoćnika za politička pitanja i bezbednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe, uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR i srpskog načelnika generalštaba”, rekao je Stoltenberg za podgoričke „Vijesti”. On kaže da takvi odnosi omogućavaju konstruktivni duh i uzajamno poštovanje „koji treba da se nastave”.

  Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Stoltenberg je rekao da je „nedavno razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i Beogradu oko tenzija na severu Kosova”.

  „Sve strane moraju da ostanu mirne, da izbegavaju jednostrane akcije i konstruktivno da se angažuju u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena”, poručio je on.

  Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti da podržava u potpunosti dijalog, uz posredovanje EU.

  Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu, Stoltenberg je rekao da je BiH „prešla dalek put od konflikata iz devedesetih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka”, preneo je Tanjug.

  O Crnoj Gori Stoltenberg je rekao da je cenjena saveznica, koja značajno doprinosi zajedničkoj bezbednosti, uključujući i učešće trupa u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO-a u Letoniji i mirovnoj misiji na KiM.

  „Pozdravljam doprinos Crne Gore stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana, kao i njenu povećanu potrošnju na odbranu. Sve to predstavlja konkretan pokazatelj snažne posvećenosti Crne Gore NATO”, dodao je Stoltenberg.