7,decembar , 2022

  Borelj i Blinken poručili da je cilj evrointegracija Zapadnog Balkana

  Slične objave

  Podeli

  BRISEL – Šef diplomatije EU Žosep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken naglasili su danas svoju posvećenost saradnji sa Zapadnim Balkanom i zajedničkom radu na evropskoj budućnosti regiona. „EU i Sjedinjene Države su posvećene bližoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Osiguranje stabilnosti i napretka i pretvaranje njihove evropske i evroatlantske budućnosti u stvarnost ostaje naš zajednički cilj”, navode Borelj i Blinken u zajedničkom saopštenju. Borelj i Blinken u pisanom saopštenju ocenjuju da je „u kritičnom trenutku evropske istorije”, u svetlu „neopravdane agresije Rusije na Ukrajinu”, napredovanje Albanije i Severne Makedonije prema EU „ključno za jačanje kohezije i otpornosti celog evropskog kontinenta”.

  „Vođene zajedničkim vrednostima i standardima i merilima EU, obe zemlje su spremne da naprave sledeći korak ka članstvu u EU. Pozdravljamo kompromisni predlog koji uzima u obzir interese i brige i Severne Makedonije i Bugarske na osnovu međusobnog poštovanja, poverenja i razumevanja. Suverena odluka Sobranja Severne Makedonije biće važna za napredovanje”, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

  Visoki predstavnik EU i američki državni sekretar podsećaju da su evropske integracije izgrađene na „duhu kompromisa” i pozivaju na nastavak takvog pristupa među svima koji su uključeni u taj proces.