8,februar , 2023

  Počinje takmičenje za „Kristalni globus”

  Slične objave

  Podeli

  Kovačević takmičar u programu „Proksima”, Pušićev film u „Horizontima”, a u jednoj od tri manjinske srpske koprodukcije igra Miki Manojlović. – Predsedničke nagrade Džefriju Rašu i Benisiju del Toru

  Karlove Vari – Uvek atraktivnim scenskim igrokazom, vatrometom i koncertom simfonijskog orkestra večeras će uz veliko slavlje biti otvoren 56. Karlove Vari filmski festival, na kojem posle duže vremenske pauze – a posle prošlogodišnjeg petostrukog trijumfa „Strahinje Banovića” Stefana Arsenijevića i zapaženih nastupa filmova Tee Lukač, Ivana Bakrača i Ivana Ikića – opet ima srpskih filmova.

  U novoustanovljenom takmičarskom programu „Proksima” (u prevodu s latinskog u značenju sledeći), koji je zamenio tradicionalni i dugi niz decenija izuzetno važan program Istočno od Zapada, svetsku premijeru imaće uzbudljivi dokumentaristički triler „Još jedno proleće” Mladena Kovačevića, tematski vezan za epidemiju velikih boginja u Jugoslaviji 1972. godine, na koju se iz vizure današnje svetske pandemije može gledati na nov i značajniji način. U istom programu, kao manjinska srpska koprodukcija (producentska kuća „Sense” Milana Stojanovića) biće predstavljen i većinski hrvatski debitantski film „Stric” Davida Kapaca i Andrije Mardešića, u kojem glavnu ulogu ima naš legendarni Predrag Miki Manojlović. Program „Proksima” u takmičenje je uvrstio i srpsku manjinsku koprodukciju (Vladimir Perišić i Vanja Milanović), francusko-senegalsko-srpski film „Brana” Alija Šerija, koji je svoju svetsku premijeru već imao na 75. Kanskom festivalu uz prisustvo ministarke za kulturu Srbije Maje Gojković.

  Posle svetske premijere na ovogodišnjem 72. Berlinskom festivalu, film Miloša Pušića „Heroji radničke klase” odabran je da bude predstavljen u programu „Horizonti”, rame uz rame za ovogodišnjim i berlinskim i kanskim pobednicima. Treća manjinski srpska koprodukcija („Balkanik medija”), a većinsko australijsko-britanski film „Nećeš biti sama” Gorana Stolevskog, britanskog autora rodom iz Makedonije, sam festival posebno najavljuje u programu Specijalne projekcije kao: „ Veoma originalan atmosferski horor film vezan za makedonsku mitologiju, u kojem se folklorni motivi vešto prepliću sa egzistencijalnim pitanjima i položajem žena.”
  Na 56. Karlove Vari festivalu, koji počinje filmom „Superheroji” Paola Đenovezea, do 9. jula biće prikazano 160 filmova iz gotovo celog sveta u 13 programskih celina, dok se u Glavnom takmičarskom programu, u trci za osvajanje prestižnog „Kristalnog globusa”, nalazi 12 novih filmskih naslova. Ovogodišnje predsedničke „Kristalne globuse” za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji slavni češki glumac i profesor Jirži Bartoška kao glavni čelnik festivala uručiće ove godine australijskom glumcu Džefriju Rašu i njegovom portorikansko-američkom kolegi Benisiju del Toru. Njima u čast biće prikazani i filmovi: „Kraljev govor”, „Sjaj” (Raš je za ulogu u ovom filmu osvojio Oskara), „Reptil”, „Trafiking” i „Uobičajeni sumnjivci”.

  Kao posebnu poslasticu 56. KVIFF najavljuje dokumentaristički esej „Linč/Oz” Aleksandra O. Filipa u kojem se istražuje uticaj filma „Čarobnjak iz Oza” na rad jednog od najoriginalnijih svetskih stvaralaca – reditelja Dejvida Linča. Posebno se najavljuje i specijalna projekcija američko-izraelskog filma „Nulti jun” Džejka Paltroua, snimljen inače u Ukrajini pre ovih najnovijih događaja, u kojem se istražuje zloglasno suđenje Adolfu Otu Ajhmanu, arhitekti masovnog istrebljenja Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

  Omaž Evi Zaoralovoj

  Festival u Karlovim Varima, ali i velika međunarodna filmska scena, ostali su u martu ove godine bez legendarne višedecenijske umetničke direktorke Eve Zaoralove, alfe i omege KVIFF-a, briljantne češke filmske kritičarke, svestrane intelektualke i prevodioca sa italijanskog jezika i nosioca medalje Viteza kulture i umetnosti.

  Evi u čast 56. KVIFF priređuje poseban omaž praćen projekcijom filma „La strada” Federika Felinija (1954), koji je upravo ona prevela s italijanskog na češki za svojevremeno prikazivanje na festivalu.