7,decembar , 2022

  Šolc traži promenu pravila glasanja u EU

  Slične objave

  Podeli

  BERLIN– Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će uložiti sve napore da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata, da EU treba da se otvori i za druge zemlje, ali i da se zalaže za reformu Unije, pre svega kada je reč o pravilima glasanja.

  Šolc je uputio zahtev da EU pređe na donošenje spoljnopolitičkih odluka kvalifikovanom većinom, što podrazumeva ukidanje prava na veto pojedinačnih zemalja, ali malo je verovatno da će dobiti podršku Francuske i još nekih zemalja, prenosi portal Politiko.

  Govoreći u sredu pred poslanicima u Bundestagu uoči samita Evropskog saveta koji je zakazan za danas i sutra, Šolc je rekao da će se odlučno zalagati da se i Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU i ukazao da takvo opredeljenje nosi određene obaveze.

  „Uložiću sve napore u Evropskom savetu da obezbedim da cela EU jednoglasno prihvati kandidature Ukrajine i Moldavije za članstvo”, najavio je nemački kancelar i predočio da „i EU takođe mora biti sposobna da primi nove članove”.

  Šolc je ponovio da se zalaže za reforme u EU, pre svega za promenu pravila glasanja kako bi se sprečilo da pojedinačne zemlje blokiraju odluke većine, posebno apostrofirajući spoljnu politiku kao oblast u kojoj je takva promena nužna.

  Nekoliko zemalja EU, uključujući Francusku, već je iznelo primedbe na ukidanje prava veta u ključnim oblastima kao što je spoljna politika, prenosi Tanjug.

  Šolc je pozvao da se usvoji Maršalov plan za obnovu Ukrajine posle rata i najavio da će Nemačka insistirati na stvaranju „međunarodne ekspertske konferencije na visokom nivou” za koordinaciju napora za obnovu Ukrajine.