7,decembar , 2022

  Otkazana poseta Lavrova pokazala kakav se pritisak sprovodi na Srbiju

  Slične objave

  Podeli

  Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je onemogućavanje dolaska ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd pokazalo kakav se pritisak sprovodi na Srbiju.

  „Ali Srbija je ostala snažna, ne prihvatajući zahteve tog pritiska”, rekao je Bocan-Harčenko na prijemu povodom Dana Rusije u ambasadi.

  On je rekao da je na Zapadu zavladala „histerija” povodom najavljene posete Lavrova jer im je bilo jasno sa „kakvim velikim srcem” će on biti dočekan u Beogradu.

  „Rusija ne menja svoj stav o Kosovu i Metohiji – on ostaje isti. Kao i njen stav o Bosni i Hercegovini i Dejtonskom sporazumu”, rekao je on, prenosi Beta.

  Ambasador je dodao da je neprihvatanje Srbije da uvede sankcije Rusiji omogućilo da biletaralni odnosi napreduju u svim sferama.

  Prema rečima Harčenka, Srbi i Rusi neguju sećanje na heroje iz Drugug svetskog rata, tako da je Lavrov u Beogradu hteo da na spomenik posvećen njima ostavi posvetu da se „neće dozvoliti da se nacizam ponovo rodi”.

  On je istako da će „biti izvršeni svi nalozi vrhovnog komandanta Vladimira Putina, koji se tiču specijalne vojne operacije protiv nacizma u Ukrajini i zaštite naroda Donbasa koji je bio izložen genocidu osam godina”.

  „Operacija se nastavlja po planu i svi postavljeni ciljevi biće ispunjeni”, rekao je Harčenko.

  On je naveo da to bio težak korak, ali jedino moguć, naglasivši da je Rusija „na pravoj strani istorije”.

  Kako je rekao da dolazak državnog vrha Srbije na prijem u rusku abasadu pokazuje kakav odnos ima prema Rusiji, dodajući da predsednik Aleksandar Vučić nije mogao tu da bude jer je otputovao na Ohrid.

  Prijemu su prisutvovali premijerka Ana Brnabić i brojni ministri, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, nekadašnji predsednik države Tomislav Nikolić, srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

  Takođe su prisustvovali predsednik Dveri Boško Obradović, predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski i predsednik Srpske radikalne stranke Vojisav Šešelj.

  Srbija sa zadovoljstvom prihvatila da Selaković poseti Rusiju

  MOSKVA – Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je Srbija sa velikom zadovoljstvom prihvatila poziv ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova šefu srpske diplomatije Nikoli Selakoviću da poseti Rusiju, prenosi Tass.

  „I pored provokacija, nemoguće je ometati razvoj naših odnosa, dijaloga i interakcije u konkretnim oblastima”, rekao je Lavrov za rusku televiziju Rusija 24 povodom otkazivanja posete Lavrova Srbiji.

  Ambasador je naglasio da Evropska unija i SAD govore žele da „povrate stabilnost i saradnju na Balkanu, da pomire sve države, da ih dovedu na neki nezamisliv nivo razumevanja”, a da u stvari rade suprotno, prenosi Beta.

  Poseta Sergeja Lavrova Srbiji 6. i 7. juna otkazana je pošto su zemlje u susedstvu Srbije odbile da daju dozvolu za prelet aviona ruske vlade.