8,februar , 2023

  Čileanskog predsednika gađali kamenom

  Slične objave

  Podeli

  SANTIJAGO– Čileanski predsednik Gabrijel Borić (36) napadnut je kamenom prilikom svoje prve službene posete van glavnog grada Santijaga.

  Borić, levičar hrvatskog porekla, koji je preuzeo mandat u martu, boravio je u gradu La Sereni udaljenom 400 kilometara severno od Santijaga, a pre ulaska u zgradu regionalne vlade približio se gvozdenoj ogradi gde je pozdravljao okupljene ljude.

  Iz gomile je bačen kamen koji je pogodio u grudi Borićevog šefa kabineta, prenosi Hina.

  Pogođeni čileanski zvaničnik nije povređen, izvestila je policija, koja je saopštila i da je ubrzo nakon incidenta uhapsila demonstranta i da sada istražuje njegov motiv za ovaj incident.

  „Ako neko misli da može da uplaši ili promeni način na koji želimo da upravljamo zemljom, vara se”, rekao je Borić na konferenciji za štampu nakon incidenta, prenosi Tanjug.

  Borić je najmlađi predsednik u istoriji Čilea, a tokom prvih 30 dana mandata suočio se s rastućim cenama goriva i javnog prevoza, zahtevom za povećanjem minimalne zarade, a takođe i s prethodno nastalim sukobom države s autohtonim narodom Mapuče koji traži autonomiju, povraćaj zemlje i priznanje kulturnog identiteta.