5,oktobar , 2022

  Vučić: Očekujem da Kvinta osudi ponašanje Prištine

  Slične objave

  Podeli

  Aleksandar Vučić, predsednik Srbije obratio se javnosti iz palate Srbija.. Prethodno je održao danas nekoliko sastanaka, prisustvovao je sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, nakon toga se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije, a imao je i sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte. Predsednik je razgovarao večeras i sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocanom Harčenkom i otpravnikom poslova kineske ambasade.

  Jedna od tema sednice Saveta za nacionalnu bezbednost bila je i odbijanje Aljbina Kurtija da se izbori održe na Kosovu i Metohiji.

  Predsednik Vučić je rekao da su predstavnici Srba sa KiM gotovo jednoglasno tražili da istupe iz svih prištinskih institucija, ali i da 435 policajaca na severu napusti regionalnu policiju.

  „Ja sam ih zamolio samo, postavio jedno pitanje – ok, uradimo to danas, šta je dan posle? Nije problem, prebacićemo na sebe finansijski teret ali dan posle je plašim se da bismo mogli da uđemo u začarani krug ratnih sukoba bez kraja i zato sam zamolio za dodatno strpljenje i da nastavimo razgovore oko 8, 9. aprila”, kaže Vučić.

  Predsednik objašnjava da je Beograd pristao na niz zahteva Prištine kada je reč o održavanju izbora, između ostalog da se Priština pita za saradnju i omogući OEBS-u nadzor izbora.

  „Oni traže vlada Srbije moli od vlade Kosova. Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova. Prihvatili smo bezbroj besmislenih stvari na kojima su insistirali samo da bi ljudi izašli i glasali, ali su oni insistirali jednu stvar – da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to nije mogla i neće da prihvati bez obzira na cenu”, naglašava predsednik Srbije.

  Povodom odluke Albanaca, Vučić kazao je da je Srbima na Kosovu i Metohiji ukinuto pravo da glasaju i da je to pitanje opstanka Srba, ali i bezbednosti.

  „Učinili smo brojne ustupke Albancima tokom svih pregovora, a oni su tražili od nas de fakto priznanje tzv. Kosova u zamenu za dozvolu Srbima da glasaju. Albanci su tražili formulaciju da “Vlada Srbije traži od Vlade Kosova” da omogući glasanje.Srbija neće priznati tzv. Kosovo i mi to ne možemo da prihvatimo. Nema te cene i nikakvi izbori, niti izgubljeni glasovi, a zna se ko tu najviše gubi, neće nas pokolebati u odluci da ne priznamo tzv. Kosovo.

  Dodao je i da je o odluci Prištine obavestio ambasadore zemalja Kvinte od kojih, kako kaže, očekuje oštru osudu.

  Vučić je tokom svog obraćanja rekao kako su na sednici Saveta razmatrali da se u najboljoj veri i želji ublaže sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata.

  „Najpre smo na sednici Saveta razmatrali sve da u najboljoj veri i želji da možemo da ublažimo sve posledice najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata na ovamo. Dogovorili smo kupovinu dodatnih količina nafte, zatim i mleka u prahu. U drugom delu sednice i u razgovoru sa Srbima sa KiM govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila – rekao je Vučić.

  I Bisljimi i neki drugi su govorili da Albanci ne žele da zaustave izbore na KiM. Samo da podsetim šta smo sve učinili i na šta smo sve pristali. Od nas se bukvalno traži da priznamo Kosovo. Suština je ko traži od kosovskih vlasti pod pokroviteljstvom OEBS. Prihvatili smo bezbroj kompromisa – kazao je Vučić u nastavku.

  „Imali smo danas više sastanaka. Najpre smo na sednici razmatrali sve političke, ekonomske i socijalne aspekte ukrajinske krize. Dali smo i podelili nove zadatke. U najboljoj veri da možemo da ublažimo sve posledice najgore krize koja je zahvatila svet. Dogovorili smo kupovinu nove količine nafte za naše strateške rezerve, dogovorili novu količinu mleka u prahu koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona. Govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo da li će Srbi sa KiM moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzistencije tih ljudi.