8,februar , 2023

  Bajden i Putin pristali na samit o Ukrajini na predlog Makrona

  Slične objave

  Podeli

  Američki predsednik Džo Bajden i ruski predsednik Vladimir Putin načelno su pristali na samit o Ukrajini na predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona, kao mogući put izlaska iz krize oko Ukrajine, objavljeno je u ponedeljak rano ujutro.
  Kabinet francuskog predsednika Emanuela Makrona je saopštio da je dvojici predsednika predložio samit o „bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi“.

  Bela kuća je u saopštenju navela kako je Bajden načelno prihvatio sastanak, ali samo ako ne dođe do invazije.

  „Uvek smo spremni za diplomatiju. Takođe smo spremni da nametnemo brze i teške posedice ako bi Rusija umesto toga izabrala rat“, izjavila je portparolka Bele kuće Jen Psaki.
  Reakcija Kremlja u ponedeljak rano ujutro još nije stigla.

  Do dogovora o samitu je došlo nakon brojnih telefonskih razgovora između Makrona, Bajdena, Putina i britanskog čelnika Borisa Džonsona.

  Detalji samita još nisu poznati, a Makronov kabinet i Bela kuća saopštili su da će njegov sadržaj razraditi američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom njihovog predstojećeg sastanka planiranog za 24. februar.

  Vest o samitu dolazi nakon nedelju dana pojačanih napetosti podstaknutih gomilanjem ruske vojske uz ukrajinsku granicu. Ruske snage raspoređuju se od kraja prošle godine za šta zapadne zemlje tvrde da je uvod u invaziju.

  Živci su se dodatno popustili kada je belorusko Ministarstvo odbrane objavilo da će Rusija produžiti vojne vežbe u Belorusiji koje su trebale da se završe u nedelju. Činilo se da satelitske slike pokazuju nova raspoređivanja ruskog naoružanja i trupa u blizini Ukrajine.