8,februar , 2023

  Prijava za 100 evra pomoći za mlade od 16 do 29 godina od 15. januara

  Slične objave

  Podeli

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom predstavljanja planova za 2022. godinu rekao da će 15. januara početi prijava za 100 evra državne pomoći za lica od 16 do 29 godina, kao i da će tog dana svim zdravstvenim radnicima biti isplaćena novčana pomoć od 10.000 dinara.
  Vučić je najavio da će sva lica od 16 do 29 godina imati priliku da se prijave za novčani iznos od 100 evra. Prijava će trajati od 15. do 20. januara, a novac će leći oko 1. februara, kako on tvrdi.

  „Svi zdravstveni radnici će dobiti 15. januara podršku od 10.000 dinara“, rekao je Vučić i dodao da će 10. februara uslediti i pomoć penzionerima od 20.000 dinara.

  Od 1. januara od države Srbije biće 300.000 dinara dobijaće se jednokratna pomoć za rođenje prvog deteta.

  „Ono što je novo, od danas, to je da ćemo imati jednokratno davanje od po 100.000 dinara za drugo i treće dete“, saopštio je Vučić.

  Osim jednokratne pomoći od 100.000 dinara za drugo dete, prema Vučićevoj najavi, naredne dve godine će dobijati i po 10.000 dinara mesečno, dok će za treće dete, pored 100.000 dinara jednokratne pomoći, narednih deset godina dobijati po 100 evra mesečno.

  On je najavio da će Vlada Srbije 5. januara doneti uredbu kojom će biti regulisano da majke imaju pravo poklona od države 10 do 50 odsto za kupovinu stambene jedinice.

  „Zakon se vezuje za majku zato što su one odgovornije i žele najbolje za dete“, obrazložio je Vučić.

  Prema njegovim rečima, uvode se izmene krivičnog zakona kojima će se uvesti strože preventivne mere za nasilje nad ženama, a razmatra se i na koji način da se izvrši prevencija vršnjačkog nasilja.

  Vučić: Prema „fleš proceni“ rast BDP od 7,5 odsto

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će, prema „fleš proceni“, Srbija završiti godinu sa rastom od 7,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

  Vučić je, na konferenciji za novinare, rekao da će stopa javnog duga iznositi 56,9 odsto BDP na nivou opšte države, bruto domaći proizvod države ove godine biće 53 milijarde evra, dok se naredne godine očekuje „gotovo 58 milijardi evra“.

  Strane direktne investicije iznosiće 3,6 milijardi evra, dodao je Vučić i istakao Srbija ima 16,5 milijardi evra bruto deviznih rezervi, odnosno 13,9 milijardi neto.
  Vučić je rekao da Srbija ima 37,3 tone zlatnih rezervi, da je tokom 2019. i 2020. godine kupljeno 12 tona zlata, koje su – sa još jednom tonom pronađenom u Londonu – prebačene u trezore Narodne banske Srbije.

  Minimalna zarada iznosiće 35.000 dinara, povećanje plata u javnom sektoru je između sedam i osam odsto, penzije 5,5 odsto plus podrška od 20.000 dinara, najavio je Vučić.

  Vučić: Do 2025. u kapitalne investicije biće uloženo 14 milijardi evra

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas kako očekuje da do 2025. u kapitalne investicije u Srbiji bude uloženo 14 milijardi evra.

  „Devet milijardi evra je za saobraćajnu infrastrukturu, milijarda evra je za vodovod i kanalizaciju, 700 miliona evra za mlade, 600 miliona evra za zdravstvo, 600 miliona evra za obrazovanje i digitalizaciju, 500 miliona evra za infrastruktru u kulturi i turizmu, 500 miliona evra za energetiku, 300 miliona evra u poljoprivredu“, kazao je on na godišnjoj konferenciji za novinare.

  Dodao je da će 500 miliona evra biti uloženo u sportsku infratstrukturu, objasnivši da će novac biti investiran u odbojkaški nacionalni centar, nove bazene, atletski i fudbalski stadion.
  Prema njegovim rečima, do 2030. godine biće još više infrastruktnih radova, a ukupna ulaganja biće oko 37 milijardi evra, ukoliko stopa rasta bude kao sadašnja.

  „Do 2030. Srbija mora da postane važna tačka na svetskoj mapi razvijenih tehnologija“, kazao je Vučić.

  Podsetio je i da Srbija ima prvi institut za veštačku inteligenciju u regionu i da je cilj da se nastavu sa ulaganjima u tu oblast.

  Dodao je da je cilj da se nastavi i sa ulaganjima u IKT sektor.

  „Verujemo da ćemo sa ovakvim ulaganjima do 2030. dostići dva odsto BDP ulaganja u istraživanja i razvoj. Tek kada to uspemo, tada ćemo moći da kažemo da smo zemlja koja ima budućnost i koja prati trendove najrazvijenih zemalja sveta i koja može da se sanjima poredi“, kazao je Vučić.

  Dodao je kako očekuje da do 2030. izvoz IKT usluga premašu 10 milijardi evra, podsećajući da je pre četiri godine udeo tog sektora u BDP-u bio nepunih pet odsto, a poljoprivrede 10 odsto, dok je danas udeo poljoprivreda 6,6 odsto, a IKT-a 9,2 procenata.
  „Srbija će 2030. godine imati i najmanje šest naučnotehnoloških parkova. Biće izgrađeni novi u Kragujevcu i Kruševcu i razmatramo hoće li biti dovoljo kadrova za sedmi u Novom Pazaru“, rekao je Vučić.

  Vučić pozvao ljude da učestvuju u referendumu

  To nije partijski ni politički referendum, rekao je Vučić i naglasio da misli da je taj referendum važan za budućnost Srbije.

  Od rezultata referenduma, kako je on rekao, zavisi „da li želimo nezavisno pravosuđe i nezavisno tužilaštvo“.

  „To je važno za budućnost zemlje jer moramo da kažemo sebi – hoćemo li da nastavimo evropski put, ali mnogo važnije je – hoćemo li zaista da pokušamo da imamo nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo, istakao je Vučić na konferenciji za novinare“, istakao je Vučić.

  Vučić: Najveća želja za 2022. mi je da fudbaleri prođu u polufinale Svetskog prvenstva

  „Neki su rekli da ne idem na te manifestacije da mi ne bi vikali onaj čuveni slogan od dve reči“, objasnio je Vučić zašto ne posećuje sportske događaje.

  Jedina želja za 2022. godinu mu je, kako kaže, uspeh fudbalera na Svetskom prvenstvu u Kataru.

  „Moja želja je da u drugoj polovini godine uđemo u polufinale Svetskog prvenstva, a siguran sam da to momci mogu da ostvare“, rekao je Vučić i dodao da se nada da mu selektor Stojković i fudbaleri neće zameriti na tome, jer je „možda mnogo sebi dozvolio ovim“.