sreda, 8 februara, 2023

Tajni nadzor čovečanstva obradi pet milijardi razgovora dnevno (VIDEO)

Slične vesti

Podeli

Krajem 20. veka, sistem je prerastao svoju prvobitnu namenu i postao globalni sistem za presretanje privatne i komercijalne komunikacije
Nije tajna da Amerika, Australija, Kanada, Novi Zeland i Velika Britanija poseduju sistem kojim se prikupljaju podaci na svim mrežama. Taj sistem koji nadzire čitav svet naziva se “Echelon”, a u narodu je poznatiji pod imenom “Petore oči”. Napravljen šezdesetih godina prošlog veka kako bi nadzirao komunikaciju SSSR-a tokom Hladnog rata, ovaj sistem formalno je postavljen 1971. godine.

Krajem 20. veka, sistem je prerastao svoju prvobitnu namenu i postao globalni sistem za presretanje privatne i komercijalne komunikacije. Inače, sistem ima i mnoga druga imena koja koriste tajne službe, a britanski “Gardijan” je svojevremeno sumirao i analizirao dešavanja oko ovog špijunskog projekta.

Bivši analitičar NSA Peri Felvok, pod pseudonimom Vinslou Pek, prvi je 1972. godine upozorio na taj sistem, otkrivajući globalnu mrežu za prisluškivanje i njegova iskustva radeći tamo. Iako ne postoje precizne informacije, pretpostavlja se da je sistem u stanju da obradi pet milijardi razgovora svaki dan, u šta su uključeni ne samo telefonski razgovori već i komunikacija internetom, mejlom, faksovima…
Neki izveštaji govore da sistemom upravlja američka NSA i da oni određuju ko će biti praćen, pa se tako čak desilo da je svojevremeno francuska vlada optužila SAD da zloupotrebljava sistem kako bi obezbedila prednost svojim kompanijama nad konkurencijom.

Džejms Vulsi, bivši šef CIA, indirektno je to i priznao, ali i obrazložio da su oni neutralisali efekte francuskog podmićivanja po svetu, iako je industrijska špijunaža krivično delo. Sistem je napravljen tako da ima mrežu velikih radio-antenskih stanica koje su locirane u SAD, Italiji, Engleskoj, Turskoj, Novom Zelandu, Kanadi i Australiji.

Kada prikupi sirove informacije, sistem, navodno, traži ključne reči ili adrese kako bi smanjio broj informacija koje idu na dalju obradu. Nakon toga, sve se prosleđuje u centralu Menvit Hil u Velikoj Britaniji, a nakon drugog klasifikovanja u bazu NSA u Merliendu.

 

Sistem koriste za industrijsku špijunažu?

Postoji podatak da sistem ima oko 2.500 stanica koje pokrivaju celokupnu komunikaciju na planeti, a u sistemu je i veliki broj satelita.

Inače, Amerikanci i NSA tvrde da je osnovna uloga sistema zaštita nacionalne bezbednosti, ali se spekuliše da se sistem koristi i za industrijsku špijunažu, a navodno postoji mreža međunarodnih kompanija koje te informacije kupuju.

Sistemu “Petore oči” se pridružuje i šesti član?

Takođe se pisalo da bi Alijansi obaveštajnih službi „Petore oči“ trebalo da se pridruži i Japan.

Taj savez bi mogao da dobije i novu, ekonomsku formu, čime bi objedinio ključne strateške rezerve, kao što su važni minerali i medicinske potrepštine, kažu konzervativni britanski poslanici koji rade na međunarodnom nivou u cilju razdvajanja Zapada od Kine.

Plan je udružiti strateške resurse i smanjiti zavisnost od Kine. Kriza izazvana koronom je, ukazuje se, otkrila ključne strateške zavisnosti Zapada od Kine. Nužno je udružiti se i povećati proizvodnju retkih i poluretkih metala iz Australije, Kanade i Sjedinjenih Država, ne bi li se smanjila zavisnost od kineskih rezervi.
Ovi važni minerali ključni su za proizvode široke potrošnje, uključujući mobilne telefone, laptope i televizore, i imaju značajnu primenu u avio-industriji, proizvodnji satelita, lasera i raketa.

Prema podacima američkog Geološkog zavoda, u poslednjoj deceniji Kina je činila više od 90 odsto svetske proizvodnje i snabdevanja retkim elementima.

Za proširenje uloge obaveštajnog saveza „Petore oči“ koji je formiran daleke 1941, sve je veće interesovanje među konzervativnim britanskim poslanicima koji predlažu kohezivni politički i ekonomski savez koji bi parirao Kini.

Ideja da ovaj obaveštajni savez preraste u blok slobodne trgovine dobila je podršku Endrjua Hastija, predsedavajućeg Obaveštajnom odboru parlamenta Australije i dugogodišnjeg kritičara Kine

Na seminaru u organizaciji transatlantske institucije „Henry Jackson Society“, Hasti je na temu razdvajanja od Kine kazao: „Kada jednom pregledamo naše lance snabdevanja i utvrdimo ranjivosti – a verujem da će i ostale članice sistema ‘Petore oči’ učiniti isto – to će dati osnovu za razumevanje gde možemo da ublažimo međusobne slabosti i da postoji potencijal za izgradnju bloka slobodne trgovine.“

Pozvao je da se učini sve što je moguće da se takva mreža i izgradi, a u aprilu ove godine pojavila se vest da se Japan aktivno sprema za pridruživanje ovom sistemu.

Paralelni predlog da Japan postane šesti partner u razmeni obaveštajnih podataka izneo je prošle godine japanski ministar odbrane Taro Kono na seminaru Kineske istraživačke grupe, što je naišlo na odobravanje predsednika Odbora za spoljne poslove britanskog parlamenta Toma Tugendeta.